Co z tym glutenem? Jeść czy nie jeść?

Naukowa pomyłka, świadome wprowadzenie ludzi w błąd, czy też problem z nagłośnieniem prawdziwych wyników badań nad wpływem glutenu na ludzki organizm. Wszystkiego po trochu. Tak w skrócie można podsumować glutenową rewolucję. Zachęcamy do przeczytania kolejnego artykułu na naszym blogu Abena 50+.

…a to było tak!

W wyniku przeprowadzonych badań naukowych (pierwszych, mało dokładnych) stwierdzono, że spożywanie glutenu skutkuje dolegliwościami układu pokarmowego  i dotyczy wszystkich ludzi! Temat został podłapany przez media i ruszyła lawina informacji, którą nie powstrzymały nawet wyniki kolejnych, pogłębionych już badań, z których wynikało jasno, że gluten ma wpływ jedynie na zdrowie osób chorujących na celiakię! No i wydawać by się mogło, że temat został wyjaśniony. Nic z tych rzeczy. Wyniki drugiego badania (ten sam naukowiec) nie nabrały już takiego rozgłosu, więc w świadomości wielu ludzi wciąż pozostała informacja dotycząca glutenu i jego bądź co bądź nieprawdziwych informacji.

Gluten free rules

Negatywnych korzyści dla ludzkiego organizmu nie udowodniono naukowo, ba…nie udowodniono także korzyści z korzystania z takich produktów spożywczych. Pozytywny efekt, lepsze samopoczucie i szybsze chudniecie, to nie zasługa bezglutenowych potraw, ale warzyw i owoców, które ludzie zaczynają jeść zamiast produktów z glutenem. Więc mit glutenu dawno już został obalony, problem polega jednak na uświadomieniu tego ludziom. Wielu koncernom, które zarabiają krocie na „produktach gluten-free” jest na rękę, aby ta informacja nie była nagłaśniana. A to duży błąd, ponieważ obecnie dostępne na rynku produkty bezglutenowe, to istne bomby kaloryczne, które w swoim składzie mają niezliczone ilości cukrów i tłuszczy, bez minerałów i witamin, no ale są gluten free! Widać jak na dłoni, kto i dlaczego nas oszukuje. Z czysto zdrowotnego punktu widzenia, po raz kolejny widać jak ważne jest zdrowe odżywianie się, szczególnie naturalnymi warzywami i owocami, o których powinniśmy pamiętać w naszej codziennej diecie.

Produkty bezglutenowe na tak

Oczywiście są osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. To alergicy i nadwrażliwcy na ten składnik oraz osoby chorujące na celiakię (choroba o podłożu genetycznym, brak tolerancji na gluten). Jeśli po spożyciu produktów glutenowych czujemy się źle powinniśmy zrobić badania, które potwierdzą lub wykluczą daną tezę. Następnie udać się do lekarza i dietetyka, który ułoży nam odpowiednie menu. Nie róbmy nic na własna rękę. Gluten jest obecny w większości zbóż, m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. A co za tym idzie w wytwarzanej z tych ziaren mące, pieczywie, makaronach, ciastach, niektórych rodzajach kasz, a także płatkach śniadaniowych. Więc łatwo, nieświadomie możemy pozbyć się wielu niezbędnych wartości odżywczych. Świadomość najważniejsza.

Reklamy

One thought on “Co z tym glutenem? Jeść czy nie jeść?

  1. Przyznam szczerze , że do momentu przeczytania tego artykułu SAM byłem przekonany, że GLUTEN jest dla nas (ba! zwłaszcza dla mnie) szkodliwy . Starałem się go ograniczać , wręcz nawet eliminować (i teraz zastanawiam sie po co ? ) .

    Od dłuższego czasu, po przeczytaniu wielu artykułów i głośnych reklam o produktach bezglutenowych wraz z rodziną byłem „zamroczony” informacją że GLUTEN jest zły !
    Dzięki Wam zrozumiałem, jak „płytkie” jest postrzeganie prawdy, jak można MANIPULOWAĆ ludzi a w efekcie jak można zarabiać na nas pieniądze …

    Teraz ! Chciałbym aby ten artykuł trafił do dużej ilości społeczeństwa,
    którzy nieraz odstawiając GLUTEN dla „dobra” przechodzą chwile męczeństwa.
    Zabiera im i mi to radość z cieszenia się produktami codziennymi,
    a zastępowania ich produktami w tłuszcz i niepożądany cukier bogatymi.

    G GLUTEN jest nieszkodliwy dla zdrowia i to zrozumiałem
    L LEKKO złe doświadczenia z innym myśleniem miałem .
    U ULGĘ poczułem, po przeczytaniu tego artykułu niesamowitą
    T TRYSKAM optymizmem i chwilą radością spowitą !
    E EFEKTEM tego jest chęć tej informacji dalej przekazania
    N NATURALNIE by wyjść z tego GLUTENOWEGO fałszowania.

    J JEDZCIE gluten bo wcale nie jest tak szkodliwy jak podają
    E EHH nie wiem czemu, pieniądze inni na naiwności zarabiają ;(
    S SPONTANICZNIE obdzwoniłem już rodzinę by ich poinformować
    T TAK ! Ta wiadomość dosadnie mogła ich zszokować !

    D DRASTYCZNA wieść że jednak GLUTEN „nie” szkodzi
    O OHH tak, niejedną bliską mi osobę mocno to zawodzi !
    B BORYKAJĄ się teraz z kłopotem, bo diety już swe pozmieniali
    R RYGORYSTYCZNIE małą dawkę glutenu przez to spożywali !
    Y YES ! W końcu dzięki WAM prawdę poznałem, i wieść innym o tym dałem !

    Ten artykuł uświadomił mi wiele ! Dziękuję !

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s